Něco málo o čokotiskárně

3D tisk je jedním z hlavních současných trendů v inovacích. Jeho využití roste den ze dne a prosazuje se i v dříve nemyslitelných oblastech. Zdravotnictví,  stavebnictví, umění, sportovní potřeby a mnohá další. A tempo inovací se stále zrychluje.

My ale nejsme jenom hromada součástek šikovně poskládaná k sobě. Nás 3D tisk nadchl ne proto, že je v módě, ale protože nás už dávno baví těšit a překvapovat naše klienty a partnery, kteří se společně s námi vydali na dobrodružnou cestu za novými obzory jak ve světě eventů a firemních akcí, tak i na poli gastronomie.

Od prvního nápadu a nesmělých pokusů na 3D čokotiskárně pracujeme již od roku 2015. Vybrali jsme si mezi dodavateli součástek jenom ty nejlepší. Originální díly cestovaly nejprve z Itálie, další pro stálé vylepšování objednáváme v Německu a hodně si toho sami vytiskneme na 3D tiskárně zn. PRUSA RESEARCH. Vyvinuli jsme i vlastní unikátní díly, které řeší případné nedostatky při samotném čokotisku.

Naše logo a celá grafika vznikaly za pomoci našich přátel, kterým patří velký dík. Výsledek této práce je registrován pod ochrannou známkouPovedlo se nám sestavit 3D čokotiskárnu tak, abychom mohli tisknout přímo u vás. Potřebujeme jen jeden stůl velikosti 2 x 0,8 m, jednu židli a přívod elektřiny 220V.  Na místě všechno připravíme za 30 minut a pak se hned můžeme pustit do prvních čokotisků.

Z čeho tiskneme

Většinu čokotisku dosud tvoří produkty ze speciální belgické čokolády, která je svým složením podobná např. čokoládám používaným pro čokoládové fontány. Její výroba je specifická, zahřívá se na cca 84 st., poté se znovu zachladí a pro naše potřeby následně temperujeme na cca 32 st.
Pro čokotisk používáme bílou a tmavou čokoládu.

Složení tmavé čokolády: obsah min. 55 % kakaa, kakaová hmota (45,9 %), cukr (43,8 %), kakaové máslo (9,8 %), emulgátor: sójový lecitin E322 (0,5 %), aroma: přírodní vanilka.

Složení bílé čokolády: obsah min 27,9 % kakaového másla, cukr (45,9 %), kakaové máslo (27,9 %), sušené plnotučné mléko (25,8 %), emulgátor: sójový lecitin E322 (0,4 %), aroma: přírodní vanilka.

Naše 3D čokotiskárna však dokáže tisknout i z jiných materiálů, především sladké omáčky na dezerty či slané k předkrmům. Ukázku naleznete zde.

Na co tiskneme

Nabídka toho, na co můžeme naší 3D čokotiskárnou tisknout, je opravdu široká a stále se rozrůstá. Hlavní dva produkty, které v současné době využíváme, jsou oplatky a tabulky čokolády.

Oplatky používáme v několika druzích a formátech – tmavé čokoládové (pro bílý čokotisk) a světlé oříškovo-skořicové (pro tmavý čokotisk), a to kulaté o průměru 18 nebo 12cm, případně světlé čtvercové 12 x 12 cm s oblými rohy. Oplatky si necháváme speciálně vyrábět, jsou obdobou lázeňských, ovšem s jasnou specifikací – povrch bez motivu, aktuálně čokotiskneme na lehce mřížkovaný, a rovný.

Tabulky čokolády máme ve třech základních druzích, a to bílá (pro tmavý čokotisk) a mléčná nebo hořká (pro bílý čokotisk). Standardní nabídka zahrnuje 100g tabulky německé provenience, ovšem velmi často čokotiskneme na značkové čokolády, především Michel Cluizel nebo jordi´s.

K dalším produktům patří například medové perníčky různých tvarů, které pro nás peče skvělá cukrářka, opět se zachováním požadavku na hladký a rovný povrch. Čokoládové mince různých velikostí nakupujeme v severních Čechách, výjimkou nejsou ani různé čoketky, sušenky či mini dezerty – vždy se snažíme vyjít vstříc představám našich klientů. Všechny používané produkty skladujeme v suchu, chladu a bez přístupu přímého slunce a vzduchu.

Jak tiskneme

Co přesně se děje, když tiskneme? Pokud tiskneme čokoládou, temperujeme ji na cca 30-34° Celsia. A potom už s milimetrovou přesností přenáší tryskami čokotiskárna grafický návrh na připravený podklad. Tiskneme přesně, rychle a s chutí.

Hygiena a bezpečnost jsou pro nás prioritou. Jako každý funkční přístroj, i čokotiskárna vyžaduje pravidelnou údržbu. Nepoužíváme žádné oleje k promazávání, aby nedošlo ke kontaminaci produktů určených ke konzumaci. Pracovní deska a šablony na jednotlivé druhy produktů, na které čokotiskneme, jsou z nezávadných materiálů schválených pro využití v gastronomii a potravinářství. Do extruderu jsou používány 60 ml sterilní stříkačky a jehly různých velikostí, které jsou po každé zakázce měněny a ekologicky likvidovány. Jsou vhodné pro styk s potravinami a jsou nezávadné, především z důvodu vysokoobrátkového využití.

Motivy tiskneme dle zadání klienta do maximální velikosti pracovní desky 20 x 20 cm, ve formě 3D čokotisku do max výšky 15 cm. Čas čokotisku závisí na náročnosti zvoleného motivu (obrázky, písmena, kombinace motivů …), ale pohybuje se v rozpění 1 – 30 minut.

Trvanlivost záleží na formě a účelu produktů čokotiskárny:

  • Oplatky na eventech jsou určeny k okamžité spotřebě, oplatky s čokotiskem v hygienickém balení (celofánové transparentní obálky či krabičky) mají trvanlivost 2 týdny
  • Na tabulkových čokoládách s čokotiskem je trvanlivost uvedená výrobcem, vždy je také uvedeno složení a trvanlivost na výrobku od nás
  • Ostatní produkty jsou individuálně opatřeny informacemi o doporučené době spotřeby

Technické podmínky

Naše 3D čokotiskárna potřebuje ke svému provozu především elektrické napájení 220V. Kromě samotné čokotiskárny napájíme také notebook a zahřívač čokolády, ve které temperujeme čokoládu na cca 33° Celsia. Na místě produkce nám postačí připojení, prodlužovací kabely s rozdvojkami máme vlastní.

Součástí čokotiskárny jsou pak 60 ml sterilní stříkačky a jehly různých velkostí. S sebou máme vždy jednorázové hygienické rukavice, které používáme při manipulaci, papírové ubrousky a bedny na likvidaci odpadu.

Pro produkci na jakémkoliv eventu potřebujeme kromě přístupu k elektřině také 2 stoly velikosti přibližně 200 x 80 cm, 1 – 2 židle a ubrusy na zakrytí stolů, pod které ukládáme vybavení. Po dohodě jsme schopni si vše dovézt vlastní. Preferujeme umístění ve vnitřním prostoru s pokojovou či chladnější teplotou, klimatizovaný prostor je vhodný v případě, že klimatizace je spuštěna rovnoměrně bez výkyvů teplot. Venkovní prostory jsou vhodné v případě umístění 3D čokotiskárny ve stanu nebo na jiném místě chráněném před přímým sluncem a s teplotou pohybující se okolo 20st.

Pro zpracování motivu čokotisku preferujeme podklady dodané v křivkách ve formátu .PDF, .AI nebo .STL. Jednoduché motivy jsme schopni do 3D modelu převést také z fotografií, nicméně obecně je zpracování modelu vždy zpoplatněno a cena se pohybuje dle náročnosti v rozmezí 200 – 1 000 Kč / motiv.